9:35-10:00
‌Örökölt gének – a génhibát és a betegséget is szüleinktől kapjuk? 
‌Rákos gének felismerése és a hibajavítás módszere

‌Dr Peták István
‌Oncompass Medicine

dr. Peták István, kutatóorvos, molekuláris farmakológus, az Oncompass Medicine Zrt. vezérigazgatója. Kutatási területe a daganatellenes gyógyszerek hatásmechanizmusának vizsgálata. Munkatársaival évek óta világviszonylatban is úttörő bioinformatikai fejlesztéseken dolgozik azért, hogy a daganatos betegek személyre szabott kezelését segítse. Egyedülálló laborukban nemcsak a tumort okozó génhibát derítik ki, hanem az arra hatásos, akár kísérleti stádiumban levő gyógyszermolekulák elérhetőségét is szerte a világban. Arról tart előadást, hogy vajon a betegségeket is örököljük-e, vagy tudjuk-e, mi az a pillanat, amikor egy egészséges gén „elromlik”.
avatar

10:00-10:20
A szürke 1500 árnyalata – így segít a daganat korai felismerésében a Mesterséges Intelligencia 

Dr. Szócska Miklós, SE EMK
Dr. Szócska Miklós egyetemi docens, intézetvezető, a mesterséges intelligencia egészségügyi alkalmazásának szakértője. Úgy is emlegetik őt, mint az egészségügy digitalizációjának hazai úttörőjét és motorját. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója, valamint a Digitális Egészségtudományi Intézet vezetője és oktatója. Azt hinnénk, ez még a távoli jövő, de a Mesterséges Intelligencia már ma is segíti az orvosokat a munkában. Hogyan profitálhatunk mi, laikusok, betegek ebből a sci-fi-be illő koprodukcióból? – a választ első kézből hallhatjuk.
avatar
10:20 – 10:40 
‌Adataink a felhőben: az e-recept csak az első állomás? 
‌Szabó Bálint, ÁEEK
Szabó Bálint, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatói Tér (EESZT) főosztályának vezetője. Az EESZT-vel ha máshol nem, a patikában az e-receptek kapcsán már biztosan mindenki találkozott. De az EESZT ennél több: egy biztonságos adatintegrációs platform, melynek legfontosabb célja, hogy az adat utazzon, ne a beteg, hisz a rendszer azonnali adatcserét tesz lehetővé az orvos, a szakrendelő, a kórház és a gyógyszerész között. Hogyan segíti ez a mi életünket? Hogyan érhetjük el mi a saját adatainkat a felhőben? Bálinttól a digitális egészségügy fejlesztéseiről kapunk áttekintést érthetően.
avatar
10:40 – 11:00 
‌Endometriózissal teherbe esni? Már nem lehetetlen! Tippek és trükkök helyett megoldás 
‌dr. Fülöp István, Róbert Magánkórház
Dr. Fülöp István, nőgyógyász szakorvos, endometriózis és meddőségi specialista. A Róbert Magánkórház Meddőségi részleg, Endoszkópos Sebészeti Központ, valamint Endometriozis Centrum vezetője. Az ő vezetése alatt ez a három, önmagában is jelentős orvosi terület egymást támogató, összefüggő rendszerré kovácsolódott, hiszen a meddőség a legtöbb esetben nem egy női betegség. Az endoszkópos sebészet hazai kiválósága. Mi másról is beszélhetne, mint az endometriózis okozta meddőség diagnosztizálásáról és kezeléséről?
avatar

Női bajok

11:00 – 11:35 
Kerekasztal-beszélgetés Mióma, polip, daganat: ki segít, ha baj van? 


Tóth Icó, (Mályvavirág Alapítvány) Salamon Adrien, „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány, Tallós Rita, színművésznő (felkérés alatt), Dr. Katona Renáta, nőgyógyász, FEME Moderál: Kertész Éva, a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány
avatar

Együk magunkat egészségesre!

 
11:40 - 12:00 
Álomalak 6 hét alatt? Miért nem működnek a
szuperdiéták, és mit tegyünk, hogy tényleg lefogyjunk? 

Kiss Virág – fitnesztréner-testépítő 

Kiss Virág élete a sport és a testépítés. 2012-ben kezdett versenyezni bikini fitnesz kategóriában, négy évvel később megszerezte az amatőr világbajnoki címet, ezután 2017-ben debütált profi kategóriában. Amerikai diplomáját Political Science and International Studies szakon szerezte. Életmódváltás témában workshopokat és egyéni tanácsadást is tart. 2019-ben az év Fitnesz Nagykövetének választották. Mit rontunk el, amikor diétába fogunk? Hogyan tervezzük meg a saját életmódváltó programunkat? – ehhez ad segítséget előadásában.

avatar
12:00 – 12:20 
‌Bélflóra helyreállítása a hosszú egészség titka? Mit együnk, hogy a mikrobiom is jóllakjon? 
Dr. Schwab Richárd, gasztroenterológus

Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus számos nemzetközi cikk szerzője és feltaláló szabadalmakban. Jelenleg a mikrobiom feltérképezése és a bélflórahelyreállítás egyik legkiválóbb hazai szakértője. DiaVitas nevű életmódprogramjában is a mikrobiom állapotából kiindulva igyekszik a bélflóra helyreállítását célzó diétával olyan krónikus betegségeket kezelni, mint a magas vérnyomás, az IR vagy a túlsúly. Szerinte nem jól és nem jókat eszünk. Hogyan tehetjük rendbe a bélflóránkat, és mit iktassunk ki az étrendünkből, hogy a mikrobiomunk egészéges legyen?- erről hallunk előadásában.
avatar

12:20-13:30

Ebédszünet


13:30 – 14:00 
Vissza az alapokhoz? 
‌kerekasztal-beszélgetés

Fermentálás pozitív hatásai az egészségünkre Mentes, házi kovászos kenyér: javítja az egészséget? Jódpótlás: mit tudtak a 19. században? 
‌Nyerskoszt a jövő? Lénárt Gitta 
Moderátor: Simon Izabella, EgészségKalauz.hu
avatar

Természetesen

14:20 - 14:40 
‌Sokba is kerülhet az olcsó étrend-kiegészítő: mire figyeljünk? 
‌dr. Sándor Edit, Pharma Nord

Dr. Sándor Edit orvos-igazgató Pharma Nord kft. Gyermekgyógyász szakorvosként a Salgótarján Megyei Kórház Gyermekosztályán kezdte pályafutását. Részt vett az Egészségügyi Minisztériumban a magyarországi drogbeteg ellátó hálózat megalapításában és az epidemiológiai adatgyűjtés hazai megszervezésében ezen a területen. A Pharma Nord dán cég magyarországi képviseleténél a betegségek megelőzéséhez alkalmas termékek, étrend-kiegészítők és gyógyszerek törzskönyvezésében, szakmai ismertetésében aktív részt vállal. Számos előadást tart különböző tudományos és szakmai fórumokon, cikkeket és publikációkat közöl a vitaminok, nyomelemek és egyéb fontos, főleg természetes eredetű gyógyszereket illetően.
avatar
14:20-14.40 
‌IR, cukorbetegség, pajzsmirigyproblémák megelőzése – a hagyományos kínai orvoslás szerint 
Dr. Chen Zhen

HKO Dr. Chen Zhen az orvostudományok kandidátusa, a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szakértője és oktatója, a Közép-Európai Kínai Orvosi és Gyógyszerészeti Közhasznú Egyesület Elnöke. Klinikai orvosként a 80-as évek végén érkezett Közép-Európába, azóta igyekszik szívvel-lélekkel a több mint 5 ezer éves kínai gyógyászat módszereit megismertetni és elterjeszteni. A HKO a tipikusan női problémákat is a nyugati orvoslástól eltérő rendszerben kezeli, de miért és hogyan? Ebbe a tudásba kapunk most betekintést.
avatar
14:40 – 15:00 
Rák, alvászavar, depresszió: mindenre „is” jó 
‌a CBD-olaj? 

‌Dr. Horváth József, DE

Dr. Horváth József, cigány származású rákkutató, molekuláris genetikából szerzett mesterdiplomát. Jelenleg a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetének kutató-biológusa. Újabban a kendernövényből kivont, legális kannabidollal, azaz CBD-vel foglalkozik. Miután számos rákos páciense állapotát stabilizálta vagy javította az orvosi kannabisszal, ezért a szakma, a média és a betegek állandó érdeklődésének középpontjában áll. Mi mindenre jó az új csodaszer, a CBD-olaj? Mire képes, és mire nem? – erről tart előadást.
avatar

Psziché

15:00 – 15:30 
Mérgező párkapcsolat: az első jelektől a gyógyulásig 
‌Tisza Kata, író, pszichológus
Tisza Kata erdélyi származású író, pszichológus, Tisza Kálmán egykori miniszterelnök ükonokája. A bántalmazó párkapcsolatok áldozatainak szószólója. Legújabb, életrajzi tapasztalatokból merítkező könyve, a MOST Túlélő leszel, nem áldozat igazi segítő könyv: a társkapcsolatokban megjelenő verbális és lelki erőszak mintázatait tárja fel, kapaszkodót nyújtva az áldozatoknak a problémafelismeréshez és a változtatáshoz. Hogy lehet egy ilyen kapcsolatból kijönni és kigyógyulni? – ez lesz előadása témája.
avatar
15:30 – 16:00 
Átkeretezés: meséld el máshogy, gyógyítsd meg a múltadat 
‌Dr. Belső Nóra, pszichiáter

Dr. Belső Nóra, pszichiáter, 1993 óta az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben dolgozik, praktizáló orvosként leginkább a hangulatbetegségek területén mélyítette el tudását. Számos problémánk oka az, hogy a múltunkat nem tudjuk elengedni, rágódunk, belebetegszünk a vélt vagy valós sérelmeinkbe. Hogyan gyógyíthatjuk meg magunkat azzal, ha elkezdünk máshogy beszélni a történtekről? Miért nem önbecsapás mindez? Hogyan „meséljük át” magunknak a múltunkat? – ehhez kapunk segítséget.
avatar
16.00 – 16:30 
Hogy ne öljön meg az aggódás és a stressz? Így tartsd magad a jelenben 
‌Dr. Márky Ádám, orvos, tréner 
Dr. Márky Ádám, orvos, vezetői tanácsadó és tréner, mindfulness és reziliencia kutató. Szívsebésznek készült, végül mégis a mindfulnesst választotta, mert vallja: a megelőzéssel egy szívműtétet is el lehet kerülni. Kutatóként azt vizsgálja, miként tudunk a legnehezebb körülmények között is fókuszáltak maradni, és miként kerülhetjük el a kiégést állandó nagy terhelés alatt. Vezetőknek segít, hogy képesek legyenek a legnagyobb nyomás közepette is megőrizni a kontrollt, nekünk pedig az aggódás és a stressz kezeléséhez ad használható tippeket.
avatar
Jegyvásárlás